Co zjeść w Hiszpanii?

Hiszpania jest krajem z niesamowicie zróżnicowaną kuchnią – wpływ ma na to przede wszystkim podział Hiszpanii na poszczególne regiony, z których każdy ma swoją historię i tradycję, a co za tym idzie, również typowe lokalne potrawy. Kuchnia południa Hiszpanii różni się znacząco od kuchni północnej. a dodatkowo właściwie każda z hiszpańskich wysp również ma swoje odmienności kulinarne. Postaramy się jednak dzisiaj zaprezentować Wam potrawy, których będziecie mogli i powinniście spróbować praktycznie w każdym regionie tego kraju. Jeżeli wybieracie się na wakacje do Hiszpanii, musicie zatem wydrukować tę listę i zabrać ją ze sobą!

Paella

Klasyk kuchni hiszpańskiej, który jest niesamowicie popularny na całym świecie. Przygotowywana z ryżu podlanego bulionem i dobrym białym winem, doprawionego dodatkowo szafranem, paella nie ma sobie równych. Oryginalnie paella powinna zawierać wyłącznie owoce morza, jednak aktualnie można spotkać wiele jej wariacji – począwszy od paelli z kurczakiem czy kiełbaską chorizo aż po paellę wegetariańską – wyłącznie z warzywami. Powinno się spożywać ją bezpośrednio z charakterystycznej patelni z dwiema rączkami, na której jest przygotowywana, bowiem wtedy najlepiej smakuje.

Fideua

Fideua jest bardzo podobna do paelli, a niesamowicie popularna w barcelońskim regionie Hiszpanii. Na pierwszy rzut oka wygląda identycznie jak paella, jednak nie przyrządza się jej z ryżu, a ze specjalnego krótkiego makaronu. Najczęściej podawana jest z sosem czosnkowym aioli.

Tortilla

Tortilla w Hiszpanii znacząco różni się od tego, co w Polsce rozumiemy pod tą nazwą – czyli pszennego placka, w który zawija się na przykład kebab. Hiszpańska tortilla to swego rodzaju omlet, przygotowywany z ziemniaków i tego, co wpadnie Wam pod rękę. Dodatkami do tortilli mogą być różnego rodzaju warzywa, kiełbaska chorizo, kurczak czy co tylko przyjdzie Wam do głowy. Całość zalewa się masą z roztrzepanych jajek, a następnie smaży na rozgrzanej patelni do ścięcia masy jajecznej.

Gazpacho

Przyszła pora również na zupę – czyli gęsty krem z pomidorów. Co charakterystyczne jednak, z uwagi na to, że Hiszpania jest bardzo gorącym krajem, gazpacho podawane jest na zimno i ma na celu przede wszystkim orzeźwienie. Gazpacho ma charakterystyczny, cierpki smak dojrzałych w słońcu pomidorów. Jednocześnie jest bardzo gęste i sycące, bowiem dodaje się do niego sporo innych warzyw, a także kawałki pszennego chleba, który bardzo ładnie i efektywnie zagęszcza całość zupy.